Americká vláda predala zvyšný podiel v automobilke General Motors

10.12.2013 Celý región

Washington 10. decembra (TASR) - Americká vláda v pondelok (9. 12.) predala zvyšné akcie v automobilovom koncerne General Motors (GM). Týmto spôsobom sa skončila záchrana jednej z najprestížnejších amerických spoločností. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Vláda na záchrane najväčšej domácej automobilky prerobila 10,5 miliardy USD (7,65 miliardy eur). Náklady spojené s prípadnou likvidáciou firmy by podľa ministerstva financií boli oveľa vyššie. Záchrana menšej automobilky Chrysler v konečnom súčte stála 1 miliardu USD. "Predajom posledných akcií GM sa skončila táto dôležitá kapitola dejín našej krajiny," uviedol americký minister financií Jack Lew.

Americká vláda počas finančnej krízy v roku 2009 poskytla GM finančnú pomoc vo výške okolo 50 miliárd USD a na oplátku získala 61-% podiel v spoločnosti. Automobilka sa koncom roka 2010 vrátila na burzu a vláda postupne znižovala svoj podiel. Washington v pondelok predal zvyšných 31,1 milióna akcií GM, ako informoval Lew.

Záchranné balíky pomohli detroitským automobilkám vrátiť sa k zisku. Podľa v pondelok zverejnenej štúdie americkej neziskovej organizácie Center for Automotive Research finančná pomoc zachránila 1,5 milióna pracovných miest.
 

Vyberte región